Ευρυτάνες αστρονόμοι στην Κεφαλονιά.
Με επιτυχία πραγματοποιηθηκε η συμμετοχή του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας Ευρυτανίας Άρτεμις στο 2ο Θερινό Σχολείο Φυσικής-Αστροφυσικής στην Κεφαλονιά. Εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο του συλλόγου και αστροφωτογράφο Κ.Δεληγεωργόπουλο Δημ'ητριο όπου και μετέφερε στα παιδιά την γνώση του στα πεδία της αστροφωτογραφησης και την λειτουργία και χρήση των τηλεσκοπίων. Μαζί του ο Σύλλογος ερασιτεχνών αστρονόμων Φθειωτιδας με τον πρόεδρο του Κ Φάνη Σμάνη και η Εταιρία Αστρονομίας και διαστήματος Βόλου με τον Κ Λουκά Ζαχείλα.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς κατόπιν στενής συνεργασίας με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Τοπικό Παράρτημα Κεφαλλονιάς, λειτούργησε με επιτυχία το 1ο Θερινό Σχολείο Φυσικής – Αστροφυσικής το 2016 με αντικείμενο την Επιστήμη της Φυσικής της Αστροφυσικής και των σύγχρονων επιτευγμάτων τους, για μαθητές της Β’βάθμιας εκπαίδευσης (επιπέδου αποφοίτων Β’ Γυμνασίου έως και Β’ Λυκείου). Επιδιώκοντας να καταστεί το Θερινό Σχολείο θεσμός για τους νέους μας, προετοιμάζεται η λειτουργία του 2ου Θερινού Σχολείου για το έτος 2017 το οποίο προγραμματίζεται για το διάστημα Κυριακή 25 Ιουνίου 2017 έως και Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017.
Στόχος του προγράμματος είναι να εισαχθούν οι συμμετέχοντες μαθητές στον μαγικό κόσμο των επιτευγμάτων και ανακαλύψεων της επιστήμης της φυσικής και της αστροφυσικής, τα οποία αλλάζουν άρδην τη ζωή του ανθρώπου σε όλες του τις εκφάνσεις, επηρεάζοντας πολλές άλλες επιστήμες. Με τη συμμετοχή και μαθητών από άλλα σχολεία της χώρας με μέριμνα της ΕΕΦ, τα παιδιά της Κεφαλλονιάς θα έχουν την ευκαιρία ανάπτυξης δεσμών μεταξύ τους με κοινό τόπο την αγάπη τους για την επιστήμη, την καλλιέργεια εξωστρέφειας και την ανταλλαγή απόψεων και αναζητήσεων. Βασική επιδίωξη του θερινού σχολειου είναι η διδασκαλία της φυσικής και αστροφυσικής να καταστήσει τους μαθητές ικανούς να εκτιμούν το φυσικό κόσμο και να συμβάλουν στη λήψη αποφάσεων σχετικών με τις μεταβολές, που η ανθρώπινη δραστηριότητα επιφέρει σε αυτόν, χρησιμοποιώντας την επιστημονική γνώση, αναγνωρίζοντας ερωτήματα και εξάγοντας συμπεράσματα που βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.
Το περιεχόμενο της διαδραστικής διδασκαλίας του Θερινού Σχολείου, δεν υποκαθιστά την εκπαιδευτική ύλη που διδάσκεται στις επίσημες βαθμίδες της ελληνικής εκπαίδευσης, αλλά επεκτείνει το ενδιαφέρον των μαθητών σε αντικείμενα γνώσης άγνωστα προς αυτά και τους εισαγάγει σε ανώτερα επίπεδα επιστημονικής αναζήτησης. Ο Δήμος Κεφαλονιάς σε συνεργασία με το Τοπικό Παράρτημα Κεφαλλονιάς της ΕΕΦ, με την αμέριστη υποστήριξη του Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης κ, Μαρκάτου, έχουν προετοιμάσει τη λειτουργία του 2ου Θερινού Σχολείου προκειμένου να γίνει γνωστή στους επιλέξιμους μαθητές και να συγκεντρωθούν οι αιτήσεις συμμετοχής μετά των απαιτούμενων δικαιολογητικών (αίτηση συμμετοχής, υπεύθυνη Δήλωση γονέα/κηδεμόνα).
Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων μαθητών από τα σχολεία της Κεφαλλονιάς και όλη την επικράτειά της αναμένεται να ανέλθει περίπου στους 60 μαθητές – μαθήτριες. Με μέριμνα της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών αναμένεται να συμμετάσχουν έως 20 επιπλεόν μαθητές από την υπόλοιπη χώρα. Οι εισηγητές που θα μετακινηθούν από διάφορα σημεία της χώρας για τις διαλέξεις αναμένεται να είναι 17 στον αριθμό συμπεριλαμβανομένων και των εκπροσώπων της ΕΕΦ.