Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Η μεγάλη Σύνοδος Δία-Κρόνου από το Αστεροσκοπείο ARTEMIS


Καλησπερα σας. Πιο κοντά σήμερα Δίας και Κρόνος. Φωτογραφία με το Maksutov (150mm F/12) πλέον με ποιο καθαρή ανάλυση αλλά με Dslr ακόμα για να χωρέσει η όλη η σύνοδος στο πεδίο. Καιρού επιτρέποντος θα βγουν οι ανάλογες λήψεις και αύριο και φυσικά την Δευτέρα.
Στην κατακόρυφη φωτογραφία από κάτω προς τα επάνω βλέπουμε: Ιώ - Δίας - Ευρώπη - Γανυμήδης - Καλλιστώ - Κρόνος




Έτοιμη και η φωτογραφία που σας υποσχέθηκα από τα βιντεο που τράβηξα κατά την διάρκεια του LIVE πριν λίγες ώρες. Ένα ενθύμιο μιας συνάντησης των δυο πλανητών - γιγάντων του ηλιακού μας συστήματος που όταν θα ξαναγίνει τόσο κοντά ίσως ο Άνθρωπος να βρίσκεται στα άστρα στους πλανήτες και το σύμπαν.
Ίσως και να μην υπάρχει όμως σαν είδος και να έχει εξαλειφθεί.
Στο χέρι μας είναι.
Στην φωτογραφία ο Δίας βρίσκεται σε απόσταση 800 εκατομμυρίων χιλιομέτρων ενώ πιο πίσω ο Κρόνος σε απόσταση 1,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.





Καλησπέρα σας.

Θέλοντας να δω τι δυνατότητες έχει το οδηγητικό τηλεσκόπιο που χρησιμοποιώ πήρα κάποιες λήψεις τον Γαλαξία της Ανδρομέδας . Το οδηγητικό τηλεσκόπιο είναι το Evoguide με στοιχείο ED της Skywatcher .
Oμολογώ ότι με εντυπωσίασε σε συνδυασμό με την ASI 178mm. Στην φωτογραφία βλέπουμε 48 λεπτά λήψεων σε LUM και χρώμα από dslr από φωτογραφία του 2014.
Η λήψη έγινε από το αστεροσκοπείο μου στο Καρπενήσι χωρίς οδήγηση. θα το δω πώς θα πάει και σε άλλους στόχους μιας και του έχω τροχό φίλτρων και ίσως το βάλω για στόχους με μεγάλο πεδίο.




Ο υπέροχος γείτονας Γαλαξίας του Τριγώνου (Μ33) από το Αστεροσκοπείο ARTEMIS στο Καρπενήσι. Βλέπουμε μια ευρεία εικόνα καθώς και μια κοντά στο κέντρο του όπου φαίνονται και λεπτομέρειες των εκεί νεφελωμάτων του.





Καλησπέρα σας.

παρακάτω βλέπουμε τη φωτογραφία του πλανήτη Αρη καθώς και την περιστροφή του σε διάστημα δύο ωρών. Η φωτογραφία ελήφθη από την αστροφάρμα μου στο Καρπενήσι. Ο πλανήτης Άρης αυτή την περίοδο είναι πολύ κοντά στη γη και αν και κάθε δύο χρόνια η γη και ο Άρης έρχονται κοντά φέτος είναι λίγο πιο κοντά ακόμα κάτι που θα ξαναγίνει το 2035.






Φωτογραφίες του δορυφόρου μας και του άστρου μας απο το αστεροσκοπείο Artemis στο Καρπενήσι.

Σας έχω την σημερνή εικόνα του ¨Ηλιου μας ο οποίος είναι πλέον αρκετά δραστήριος. Διακρίνεται η κηλίδα 2786 η οποία είναι αρκετά μεγάλη. Οι λήψεις οι οποιες έγιναν στο Αστεροσκοπειο ARTEMIS στο Καρπενήσι ,είναι στο ορατό αλλά και στο φάσμα του Υδρογόνου ώστε να έχουμε πλήρη κάλυψη της επιφάνειας του άστρου μας.






 Καλησπερα σας από την Αστροφάρμα μου.

Ακόμα 2.5 ώρες Lum πληροφορία στην αρχική λήψη του 2017 στον Γαλαξία ngc 7331 από το αστεροσκοπείο μου ARTEMIS στο Καρπενήσι
4.5 ώρες lum +RGB.
Πίσω του μαζί με πλήθος άλλων Γαλαξιών ,διακρίνουμε και τον Ngc 7337 σε απόσταση 317 εκατομμυρίων ετών φωτός.
Ο NGC 7331 είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση 45 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη, στον αστερισμό Πήγασο. Είναι ένας από τους λαμπρότερους γαλαξίες που δεν συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο του Μεσιέ. Εκπέμπει ακτίνες Χ και ραδιοκύματα.
Αυτός ο γαλαξίας μοιάζει πολύ με τον Γαλαξία μας όσον αφορά στη δομή και το μέγεθος σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποκαλείται ο «δίδυμος του Γαλαξία μας». Επιπλέον η εμφάνισή του θυμίζει τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Φαίνεται με κλίση 71 μοιρών.
Οι παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι ο NGC 7331 έχει ένα μεγάλο πυρηνικό εξόγκωμα, το οποίο έχει ακτίνα ίση με το ένα δέκατο του γαλαξία. Η αιτία σχηματισμού του δεν είναι γνωστή. Ένα άλλο μυστήριο είναι το γεγονός ότι το πυρηνικό εξόγκωμα του NGC 7331 περιστέφεται με αντίθετη φορά από τον υπόλοιπο γαλαξία, κατί ασυνήθιστο για γαλαξία. Πιστεύεται ότι η αιτία της ανάδρομης περιστροφής του πυρήνα είναι η συγχώνευση με έναν άλλο γαλαξία.
Επίσης, πιο κοντά στο πυρήνα υπάρχει ένα δίσκος αερίου που περιφέρεται ταχύτερα από το υπόλοιπο γαλαξία. Είναι πλούσιος σε μέταλλα και σχηματίστηκε σχετικά πρόσφατα, πριν περίπου 2 δις χρόνια. Η αναλογία μαγνησίου προς σίδηρου του δακτυλίου δείχνει ότι το πιο πρόσφατο συμβάν αστρογένεσης είχε μεγάλη διάρκεια.
Ένα συμβάν αστρογέννεσης έλαβε χώρα και στον ίδιο τον αστρόμορφο πυρήνα. Όμως, η αναλογία μαγνησίου προς σιδήρου δείχνει ότι το συμβάν είχε μικρότερη διάρκεια. Επίσης, ο πυρήνας πιστεύεται ότι φιλοξένει μια μαύρη τρύπα ή πυκνή συγκέντρωση αστέρων με μάζα 5·108 ηλιακές μάζες. Πιστεύεται ότι είναι η πηγή των ραδιοκυμμάτων και των ακτίνων Χ που εκπέμπει ο γαλαξίας.



Η εικόνα ίσως περιέχει: νύχτα

 Νέες λήψεις και νεα επεξεργασία λήψεων από το αστεροσκοπείο Άρτεμις στο Καρπενήσι.



Το νεφέλωμα του Αλτήρα (M27) με πρόσθεση νέων δεδομένων υδρογόνου διάρκειας 50 λεπτών πάνω στην υπάρχουσα rgb-ο3 φωτογραφία .



Το Νεφέλωμα του Αλτήρα (Dumbbell Nebula), γνωστό και ως Μεσιέ 27 (Μ27) ή NGC 6853, είναι ένα συγκεκριμένο πλανητικό νεφέλωμα στον αστερισμό Αλώπηξ σε ουρανογραφικές συντεταγμένες: ορθή αναφορά α = 19h:59min:36sec και απόκλιση δ = +22°.43΄.16΄΄ (εποχή 2000.0). Αποτελεί ένα από τα γνωστότερα και πιο «αναγνωρίσιμα» νεφελώματα τέτοιου είδους στους γήινους ουρανούς. Απέχει περίπου 1.360 έτη φωτός από τη Γη. Το απόλυτο μέγεθός του υπολογίζεται σε -0,6 και η μέγιστη διάμετρός του σε 2,9 έτη φωτός.
Το Νεφέλωμα του Αλτήρα υπήρξε το πρώτο πλανητικό νεφέλωμα που ανακαλύφθηκε. Ο αστρονόμος που το ανεκάλυψε ήταν ο Γάλλος Σαρλ Μεσιέ, το έτος 1764. Με φαινόμενο μέγεθος 7,5 και φαινόμενη διάμετρο περίπου 8 × 5,6 λεπτά του τόξου, είναι ορατό με κιάλια και δημοφιλής στόχος για παρατήρηση από ερασιτέχνες αστρονόμους με μικρά τηλεσκόπια.


Το νεφέλωμα της Ροζέτας νέα επεξεργασία 2020.
Rosette Nebula (Caldwell 49).
Λήψη από το μικρο μου αστεροσκοπείο ARTEMIS στο Καρπενήσι.



Ένα από τα πιο όμορφα νεφελώματα σε νέα επεξεργασία από τα δεδομένα μιας dslr Canon 500d από το 2015.
Το νεφέλωμα της ροζέτας( Caldwell 49) ξεδιπλώνει όλη την ομορφιά του σαν υπέροχο λουλούδι στα βάθη του σύμπαντος.Απέχει από την γη περίπου 5200 έτη φωτός,ενώ η διάμετρος του είναι 130 έτη φωτός.Εκτιμάτε δε ότι η μάζα του είναι 10.000 ηλιακές μάζες.
Έκθεση: 4x20 minutes guided +4 darks
Τηλεσκόπιο : Astro-Professional triplet 80/560+Astro Physics CCDT67(f/4)
Canon 500d mod+cls filter.
ARTEMIS Space Observatory Evrytania Greece .

Καλησπέρα σας. Εχω την χαρά να μοιραστώ μαζί σας τις πρώτες 5 ώρες έκθεσης στο υδρογόνο επάνω στο Νεφέλωμα του Μάγου (NGC 7380).Σε απόσταση 7200 ετών φωτός από εμάς, πρόκειται για αρκετά μεγάλο νεφέλωμα στον αστερισμό Κηφέα. Λήψη από το αστεροσκοπείο μου ARTEMIS στο Καρπενήσι.