Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Eκτόξευση πυραύλου-κοντέινερ Antares

 source :Pit.g
Ο πύραυλος «Soyuz 2.1a» για τη μεταφορά του "Progress M-25M» εκτοξεύτηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ. 
Στις 29 Οκτ, 2014 στις 10:00 και 09 λεπτά ώρα Μόσχας από την εξέδρα εκτόξευσης 31 απο το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ εκτοξεύτηκε το (LV) "Soyuz 2.1a» για τη μεταφορά του φορτίου του οχήματος "Progress M-25M" . 
Στις 10:18 MSK το "Progress M-25M" καθαρά διαχωρίζεται από το τρίτο στάδιο πυραύλων σε τροχιά γύρω από τεχνητό δορυφόρο. 
Η σύνδεση του TGC "Progress M-25M» στο ΔΔΣ έχει προγραμματιστεί για τις 16:09 MSK 29η, Οκτωβρίου του 2014. 
Το φορτίο του THC "Progress M-25M» είναι 1282 kg για τρόφιμα και φορτία 239 kg συμπεριλαμβανομένων επιστημονικού εξοπλισμού (AT), τον εξοπλισμό και τα υλικά για τα διάστημικα πειράματα (CE) σε: 
• Εκπαίδευση και την εκλαΐκευση των διαστημικών προϊόντων (ΤΒΕ "Χημεία-εκπαίδευση" σε "σφαίρες", σε "miniboks γάντι»). 
• Γεωφυσικών Ερευνών (TBE "τυφώνας"). 
• Η βιοϊατρική έρευνα TBE "MORZE." 
• Η βιολογική έρευνα (TBE "πολύγωνα"). 
• Διάστημα Βιοτεχνολογίας (TBE "αρύλιο" TBE "Bioemulsiya" TBE "σύζευξη"). 
• Τεχνικές μελέτες και πειράματα ("Vibrolab" ON "Sine-χορδή"). 
• Αποθηκευμένες εξοπλισμού (ΤΒΕ "Plasma κρύσταλλο 4" TBE "κατανομή"). 
Αμερικανικά αγαθά στο ρωσικό πλήρωμα (ΗΠΑ εξασφαλίζει στα ρωσικά μέλη του πληρώματος: ρούχα, προϊόντα υγιεινής, χαρτικά) - 68 kg 
Ρωσική τροφή για το αμερικανικό πλήρωμα, ωφέλιμο φορτίο - 20 κιλά 
ESA Εξοπλισμός - 1 kg 
Από την αρχή του ΔΔΣ τα μέλη του πληρώματος χρησιμοποιουν σε τρόφιμα, κοινή ρωσο-αμερικανική διατροφή που αποτελείται από 50% των Ρώσων και το 50% των αμερικανικών τρόφιμα και πιάτα. 
Κατά τη λειτουργία του ΔΔΣ ρωσοι, αμερικανοι και εμπειρογνώμονες των ευρωπαϊκών, ιαπωνικών και καναδικων υπηρεσίων διαστήματος, εργάζονται για τη δημιουργία νέων τύπων προϊόντων που είναι κατάλληλα για χρήση σε διαστημικές πτήσεις. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών έχουν συμβάλει στην αύξηση της ποικιλίας των τροφίμων και σταδιακά το μενού εχει κύκλο 6 έως 16 ημέρες. 


     


NASA: Εξερράγη πύραυλος που μετέφερε μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος. 
Πύραυλος που μετέφερε μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος, το οποίο είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, εξερράγη λίγο μετά την εκτόξευσή του από τις εγκαταστάσεις της NASA στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ. 
Ο πύραυλος εξερράγη «έξι δευτερόλεπτα μετά την απογείωσή του», ανακοίνωσε η αμερικανική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος μέσω ανάρτησης στο Twitter. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν τραυματισμούς. 
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 18:22 (τοπική ώρα) και έξι δευτερόλεπτα αργότερα σημειώθηκε έκρηξη πιθανόν στους κινητήρες του. Σε πλάνα από το βίντεο της εκτόξευσης φαίνεται ο πύραυλος να πέφτει μαζί με το σκάφος στην εξέδρα εκτόξευσης, οπότε και σημειώθηκε μία ακόμα μεγαλύτερη έκρηξη. 
Τη διαχείριση του πυραύλου Antares είχε η ιδιωτική εταιρεία Orbital Sciences. 
«Η NASA και η Orbital Sciences συγκεντρώνουν δεδομένα σχετικά με το σφάλμα που προέκυψε στο Orbital RS-3, έξι δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του» αναφέρεται σε ανακοίνωση που ανάρτησε η NASA στην επίσημη ιστοσελίδα της. 
Λίγα λεπτά μετά το ατύχημα, ο υπεύθυνος της αποστολής έδωσε εντολή για «απομόνωση των εγκαταστάσεων και συλλογή όλων των δεδομένων». 
Το μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος Cygnus, το οποίο βρισκόταν στην κορυφή του πυραύλου, επρόκειτο να μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό 2,2 τόνους τροφίμων, υλικού για πειράματα και εξοπλισμό. 
Σε ανακοίνωσή της η NASA αναφέρει ότι ο πύραυλος «εκτοξεύτηκε με σκοπό να ξεκινήσει την αποστολή ανεφοδιασμού στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ωστόσο υπέστη κάποια καταστροφική ανωμαλία λίγο μετά την απογείωσή του στις 18:22»σημειώνοντας ότι το προσωπικό της Orbital Sciences «δεν εντόπισε οποιεσδήποτε ανησυχητικές ενδείξεις» πριν από την εκτόξευση. 
Βίντεο. 

Ασφαλής ο Διαστημικός Σταθμός μετά τη θεαματική έκρηξη του πυραύλου Antares. 
Η θεαματική έκρηξη ενός πυραύλου Antares, λίγο μετά την εκτόξευσή του από τη Βιρτζίνια τα ξημερώματα της Τετάρτης, είναι το πρώτο σοβαρό ατύχημα μετά την απόφαση της NASA να αναθέσει σε ιδιώτες τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS). 

Σχόλιο.Επανειλημένα εχω γραψει οτι η στροφή του Προεδρου Ομπάμα προς τις ιδιωτικές εταιρείες και την συρίκνωση της ΝΑΣΑ δεν θα ωφελησει το Διαστημικό πρόγραμμα των Η.Π.Α.Οι ιδιωτικές εταιρείες στην προσπάθεια οικονομικου κέρδους μειώνουν τα πλαίσια ελέγχου της ασφάλειας πτήσεων.Τωρα το φορτίο ηταν προμήθειες για τον Δ.Δ.Σ. που ετσι και αλλοιως την ιδια μέρα οι Ρωσοι επιτυχως εστειλαν το "Progress M-25M» αλλα αυριο οταν θα ειναι επανδρωμένες πτήσεις πως θα αντιμετωπίσουν οι Αμερικάνοι ενα νεο Τσαλεντζερ και Κολουμπια!!! 


     


Δεδομένου όμως ότι ένα ρωσικό σκάφος Progress αναμένεται να φτάσει στο τροχιακό συγκρότημα το απόγευμα της Τετάρτης, η απώλεια του πυραύλου δεν προκαλεί άμεσα προβλήματα για το διεθνές πλήρωμα. 
Τα εφόδια που υπάρχουν ήδη στον ISS επαρκούν για τέσσερις με έξι μήνες, διαβεβαίωσε η NASA. 
Οι έξι ένοικοι του σταθμού -δύο Αμερικανοί, ένας Ευρωπαίος και τρεις Ρώσοι- είδαν ζωντανά το ατύχημα μέσω του NASA ΤV, δήλωσε εκπρόσωπος της υπηρεσίας. 
Ο πύραυλος Antares ανήκε στην Orbital Sciences Corp., μιας από τις δύο εταιρείες που έχουν αναλάβει τον ανεφοδιασμό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για λογαριασμό της NASA. Στην κορυφή του ήταν τοποθετημένο το διαστημικό φορτηγό Cygnus της ίδιας εταιρείας, φορτωμένο με 2.200 κιλά εξοπλισμού και προμηθειών. 
Ο Antares έχει μήκος 40 μέτρων, όσο το ύψος ενός κτηρίου 14 ορόφων. 
Έξι δευτερόλεπτα μετά την πυροδότησή του σε βάση του νησιού Ουάλοπς, έξω από τη Βιρτζίνια, ο πύραυλος των 40 μέτρων τυλίχτηκε στις φλόγες και έπεσε κατακόρυφα στην εξέδρα εκτόξευσης, προκαλώντας μια ακόμα ισχυρότερη έκρηξη. 
«Το μόνο που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι αυτά που είδαν όλοι στο βίντεο» δήλωσε μετά το ατύχημα ο Φρανκ Κάλμπερστον, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Orbital Sciences. «Η άνοδος του πυραύλου σταμάτησε, το πρώτο στάδιο φάνηκε να χάνει τη δομική ακεραιότητά του, και μετά έπεσε στη γη. Δεν έχουμε καμία αρχική ένδειξη για το τι πήγε στραβά» είπε. 
Το κόστος του πυραύλου και του σκάφους Cygnus που μετέφερε ήταν 200 εκατομμύρια δολάρια, πρόσθεσε o Κάλμπερστον. Η αποστολή ήταν ασφαλισμένη εν μέρει, αναφέρει το Reuters. 
Το Cygnus της Orbital Sciences είχε πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο αποστολές στον ISS (Πηγή: NASA) 
Η καταστροφική αποτυχία δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό πλήγμα για την Orbital Sciences, η οποία ήλπιζε να αξιοποιήσει τον Antares και στην επικερδή αγορά εκτόξευσης δορυφόρων. 
Σε ισχύ παραμένει ωστόσο το συμβόλαιο της εταιρείας με τη NASA, ύψους 1,9 δισ. δολαρίων, το οποίο προβλέπει συνολικά οκτώ αποστολές ανεφοδιασμού στον ISS. Οι δύο πρώτες ολοκληρώθηκαν με επιτυχια. 
Η εταιρεία θα πρέπει τώρα να σταματήσει τις εκτοξεύσεις μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια του ατυχήματος και να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις στο έδαφος, ιδιοκτησία της πολιτείας της Βιρτζίνια. 
Η αποστολή δεν ήταν στρατιωτική, ωστόσο το φορτίο περιλάμβανε «διαβαθμισμένο εξοπλισμό κρυπτογράφησης» και η περιοχή γύρω από την εξέδρα εκτόξευσης έχει αποκλειστεί για την περισυλλογή του. Οι κάτοικοι του νησιού Ουάλοπς κλήθηκαν να μην αγγίζουν τυχόν συντρίμμια, καθώς μπορεί να είναι μολυσμένα με τα τοξικά καύσιμα του πυραύλου ή άλλα επικίνδυνα υλικά. 
Η καταστροφική βλάβη θα μπορούσε να αφορά τον κινητήρα AJ-26 στο πρώτο στάδιο του πυραύλου, ο οποίος παράγεται από τη ρωσική Aerojet Rocketdyne και είναι ουσιαστικά μια αναβαθμισμένη έκδοση του κινητήρα NK-33 της Σοβιετικής Ένωσης. 
Τον Μάιο, κινητήρας AJ-26 εξερράγη στη διάρκεια δοκιμής στο έδαφος σε εγκαταστάσεις της NASA στο Μισισιπί. Το πόρισμα για το ατύχημα δεν έχει δημοσιοποιηθεί από την Orbital Sciences ή την Aerojet. 
Το αμερικανικό Κογκρέσο έχει ασχοληθεί με το θέμα της χρήσης ρωσικού εξοπλισμού και ανησυχεί περισσότερο για έναν άλλο ρωσικό κινητήρα, τον RD-180 που χρησιμοποιείται στους πυραύλους Atlas 5 της αμερικανικής United Launch Alliance. Είναι το βασικό όχημα για την εκτόξευση δορυφόρων του αμερικανικού στρατού. 
Ο RD-180 δεν έχει παρουσιάσει προβλήματα, ωστόσο η Μόσχα έχει απειλήσει να σταματήσει τις εξαγωγές ως αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. 
Το Cygnus ήταν ένα από τα δύο σκάφη ανεφοδιασμού που θα έφταναν στον ISS εντός της εβδομάδας. Το πρωί της Τετάρτης ώρα Ελλάδας, λίγες ώρες μετά το ατύχημα, η Ρωσία εκτόξευσε το μη επανδρωμένο σκάφος Progress από το νοικιασμένο κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν. Προγραμματίζεται να προσδεθεί στον ISS το απόγευμα της ίδιας μέρας. 
Στις 9 Δεκεμβρίου προγραμματίζεται εξάλλου να εκτοξευτεί το Dragon της Space X, της δεύτερης εταιρείας που έχει συμβόλαιο με τη NASA για τον ανεφοδιασμό του ISS. To συμβόλαιο, ύψους 1,6 δισ. δολαρίων, προβλέπει συνολικά 12 αποστολές, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι τέσσερις. 
Η Orbital Sciences αναμένεται να συγχωνευτεί το 2015 με το τμήμα Αεροδιαστημικής και Άμυνας της Alliant Techsystem. Το ατύχημα θεωρείται απίθανο να επηρεάσει τη συμφωνία. 

Ετοιμη να βοηθήσει τη ΝΑΣΑ η Ρωσία. 
Η Ρωσία είναι έτοιμη να μεταφέρει αμερικανικές προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με το διαστημόπλοιο Progress προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό που προέκυψε μετά την καταστροφή του πυραύλου Antares, δήλωσε στο πρακτορείο RIA Novosti ο Αλεξέι Κράσνοφ, στέλεχος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today. 
«Μέχρι τώρα η ΝΑSA δεν μας το έχει ζητήσει, αλλά έχουμε μια συμφωνία κυρίων να βοηθούμε ο ένας τον άλλο εάν προκύψει ανάγκη, όπως μετά από την απώλεια ενός σκάφους ανεφοδιασμού ή κάποια άλλη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Σε τέτοιες περιπτώσεις πάντα βάζουμε τους συνεργάτες μας σε μια λίστα προτεραιότητας, και αυτοί κάνουν το ίδιο για εμάς. Εάν λάβουμε αίτημα για έκτακτη παράδοση φορτίου στον ISS με το μεταγωγικό μας σκάφος, θα το κάνουμε» διαβεβαίωσε. 
Σημειώνεται ότι, όπως μετέδωσε το RIA Novosti, η Ρωσία εκτόξευσε με επιτυχία την Τετάρτη από το Μπαϊκονούρ σκάφος Progress M-25M με πύραυλο Soyuz-2.1a, με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. 
Όπως ανακοινώθηκε, το διαστημόπλοιο θα προσδεθεί στον σταθμό στις 13.09 GMT (15.09 ώρα Ελλάδας) και μεταφέρει καύσιμα, οξυγόνο, τρόφιμα και υλικό για επιστημονικά πειράματα, καθώς και γράμματα για τους αμερικανούς και τους ρώσους αστροναύτες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου