Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Ο σεληνιακός κρατήρας Petavius





Ο σεληνιακός κρατήρας Petavius από την Αστροφαρμα μου.Η γραμμή που βλέπετε από τα βουνά στο κέντρο(1,7 χιλ υψος) μέχρι το χείλος του κρατήρα είναι μια χαράδρα που Δημιουργήθηκε από λάβα και έχει μήκος 80 χιλιόμετρα.



Petavius
Συντεταγμένες 25.3 ° S 60.4 ° E
Διάμετρος 177 χλμ
Βάθος 3,4χλμ

Ο Πεταβίος είναι ένας μεγάλος κρατήρας σε σεληνιακό αντίκτυπο που βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του Mare Fecunditatis, κοντά στο νοτιοανατολικό σεληνιακό άκρο. Επισυνάπτεται στο βορειοδυτικό χείλος ο μικρότερος κρατήρας Wrottesley. Στα νοτιοανατολικά είναι το Palitzsch, ο Vallis Palitzsch και ο Hase. Μακρύτερα προς τα βόρεια είναι ο μεγάλος κρατήρας Vendelinus. Ο Petavius ​​φαίνεται επιμήκιος όταν τον βλέπουμε από τη Γη λόγω της προοπτικης.

Το εξωτερικό τοίχωμα του Petavius ​​είναι ασυνήθιστα ευρύ σε αναλογία με τη διάμετρο και εμφανίζει διπλό χείλος κατά μήκος της νότιας και της δυτικής πλευράς. Το ύψος του χείλους ποικίλλει κατά 50% από το χαμηλότερο σημείο και ένας αριθμός κορυφογραμμών ακτινοβολεί προς τα έξω από το χείλος. Το δάπεδο του κυρτού κρατήρα έχει ανασηκωθεί από τη ροή της λάβα και εμφανίζει ένα σύστημα rille που ονομάζεται Rimae Petavius. Τα μεγάλα κεντρικά βουνά είναι ένα περίοπτο σχηματισμό με πολλαπλές κορυφές, αναρρίχηση 1,7 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. Ένα βαθύ ρήγμα ξεκιναει από τις κορυφές προς το νοτιοδυτικό χείλος του κρατήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου