Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Εγκατάσταση Ηλιακού τηλεσκοπίου H-Alpha στο Αστεροσκοπείο Υπάτης


Οι πρώτες φωτογραφίες του Ηλιακού τηλεσκοπίου που εγκατασταθηκε στο Αστεροσκοπειο της Υπάτης. Με λίγη συννεφιά μεν και με λίγη πείρα επάνω στην επεξεργασία φωτογραφιών από H-alpha αλλά το μέλλον διαγράφεται λαμπρό.
Καλή συνέχεια σε όλους μας.







Διέλευση του Ερμή μπροστά από τον Ηλιο


Μια <<μικρή Έκλειψη>> Ηλίου έγινε από την διέλευση του πλανήτη Ερμή μπροστά από το Άστρο μας σήμερα 11-11-2019 στο αστεροσκοπειο Artemis στο Καρπενήσι. Αυτήν την εικόνα θα βλέπατε αν το Φεγγάρι μας πήγαινε σε απόσταση 57.910.000 χλμ μακριά από τον Ήλιο μιας και έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος. Υπάρχει και ένα μικρο animation με τον Ερμή να μπαίνει στον Ηλιακό δίσκο. Δυστυχώς η συννεφιά που ακολούθησε δεν επέτρεψε περαιτέρω παρατήρηση. Ραντεβού το 2032 να είμαστε καλά.


SN2017EAW


Καλησπέρα σας.Σας παρουσιάζω το αποτέλεσμα της χθεσινής φωτογράφησης μετά από την προσθήκη πληροφορίας επάνω στον Γαλαξία ngc 6946 τον οποίο είχα φωτογραφίσει το 2017. Σε αυτόν τον Γαλαξία εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο είχε λάβει χώρα η supernova SN2017EAW την οποία και φωτογράφισα. Μετά από μία επεξεργασία που έκανα φαίνεται καθαρά η λαμπρότητα αυτού του υπερκαινοφανούς αστέρα η οποία εναλλάσσετε σε δυο καρέ του 2017 και 2019.Η Supernova είναι εξίσου λαμπερή όσο και τα αστέρια τα οποία βρίσκονται εντός του Γαλαξία μας τα οποία και είναι πάρα πολύ κοντά μας από 60 έως πεντακόσια έτη φωτός. Σκεφτείτε ότι αυτός ο γαλαξίας απέχει από μας περίπου 23 εκατομμύρια έτη φωτός οπότε αναλογιστείτε το μέγεθος της έκρηξης αυτού του υπερκαινοφανούς Αστέρα ο οποίος και ξεχωρίζει μέσα στον Γαλαξία του.
Η λήψεις έγιναν στο Αστεροσκοπείο μου Artemis κοντά στο Καρπενήσι.
HAT-P-32b

Καλησπέρα σας.Σας παρουσιάζω την 6η μου διέλευση εξωπλανήτη για φέτος η οποία έγινε στις 19-10-2019. Είναι ένας αέριος γίγαντας πλανήτης ο οποίος περιστρέφετε γύρω από ένα αστέρι τύπου G ή F σε απόσταση περίπου 950 ετών φωτός.
Η συλλογή δεδομένων της διέλευσης έγιναν από το Αστεροσκοπειο Ευρυτανίας Άρτεμις.

Dimitrios Deligeorgopoulos



Ο HAT-P-32b είναι ένας πλανήτης στην τροχιά του αστέρα HAT-P-32 τύπου G ή τύπου F, που απέχει περίπου 950 έτη φωτός μακριά από τη Γη.Ο HAT-P-32b αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως πιθανός πλανήτης από το πρόγραμμα HATNet που διερεύνησε το πλανήτη το 2004, αν και οι δυσκολίες μέτρησης της ακτινικής του ταχύτητας εμπόδισαν τους αστρονόμους να επαληθεύσουν τον πλανήτη μέχρι και μετά από τρία χρόνια παρατήρησης. Το πρόγραμμα Blendanal βοήθησε να αποκλεισθούν οι περισσότερες από τις εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι ήταν το HAT-P-32b, οδηγώντας τους αστρονόμους να προσδιορίσουν ότι το HAT-P-32b ήταν πιθανότατα ένας πλανήτης. Η ανακάλυψη του HAT-P-32b και του HAT-P-33b υποβλήθηκε σε περιοδικό στις 6 Ιουνίου 2011.

Ο πλανήτης θεωρείται τύπου <<καυτός Δίας>>, και αν και είναι ελαφρώς λιγότερο μαζικός από τον Δία, έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος . Την εποχή της ανακάλυψής του, ο ΗΑΤ-Ρ-32b είχε μία από τις μεγαλύτερες ακτίνες που είναι γνωστές μεταξύ των εξωηλιακών πλανητών. Αυτό το φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε επίσης σε πλανήτες όπως οι WASP-17b και HAT-P-33b, έδειξε ότι κάτι περισσότερο από τη θερμοκρασία επηρεάζει το πως αυτοί οι πλανήτες γίνονται τόσο μεγάλοι.