Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

HAT-P-32b

Καλησπέρα σας.Σας παρουσιάζω την 6η μου διέλευση εξωπλανήτη για φέτος η οποία έγινε στις 19-10-2019. Είναι ένας αέριος γίγαντας πλανήτης ο οποίος περιστρέφετε γύρω από ένα αστέρι τύπου G ή F σε απόσταση περίπου 950 ετών φωτός.
Η συλλογή δεδομένων της διέλευσης έγιναν από το Αστεροσκοπειο Ευρυτανίας Άρτεμις.

Dimitrios Deligeorgopoulos



Ο HAT-P-32b είναι ένας πλανήτης στην τροχιά του αστέρα HAT-P-32 τύπου G ή τύπου F, που απέχει περίπου 950 έτη φωτός μακριά από τη Γη.Ο HAT-P-32b αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως πιθανός πλανήτης από το πρόγραμμα HATNet που διερεύνησε το πλανήτη το 2004, αν και οι δυσκολίες μέτρησης της ακτινικής του ταχύτητας εμπόδισαν τους αστρονόμους να επαληθεύσουν τον πλανήτη μέχρι και μετά από τρία χρόνια παρατήρησης. Το πρόγραμμα Blendanal βοήθησε να αποκλεισθούν οι περισσότερες από τις εναλλακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τι ήταν το HAT-P-32b, οδηγώντας τους αστρονόμους να προσδιορίσουν ότι το HAT-P-32b ήταν πιθανότατα ένας πλανήτης. Η ανακάλυψη του HAT-P-32b και του HAT-P-33b υποβλήθηκε σε περιοδικό στις 6 Ιουνίου 2011.

Ο πλανήτης θεωρείται τύπου <<καυτός Δίας>>, και αν και είναι ελαφρώς λιγότερο μαζικός από τον Δία, έχει σχεδόν διπλάσιο μέγεθος . Την εποχή της ανακάλυψής του, ο ΗΑΤ-Ρ-32b είχε μία από τις μεγαλύτερες ακτίνες που είναι γνωστές μεταξύ των εξωηλιακών πλανητών. Αυτό το φαινόμενο, το οποίο παρατηρήθηκε επίσης σε πλανήτες όπως οι WASP-17b και HAT-P-33b, έδειξε ότι κάτι περισσότερο από τη θερμοκρασία επηρεάζει το πως αυτοί οι πλανήτες γίνονται τόσο μεγάλοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου